De Hop vertrouwenspersoon

Waar vertrouwen centraal staat

Onze Werkwijze bij De Hop

Bij De Hop bieden we niet alleen vertrouwelijke begeleiding, maar ook actief advies en preventie binnen organisaties. Wij zorgen voor een veilige en integere werkomgeving door medewerkers te ondersteunen en het management te adviseren.

Opvang, advies en begeleiding bij grensoverschrijdend gedrag en integriteitskwesties.

Voorlichting en bewustwording binnen de organisatie over ongewenst gedrag en preventieve maatregelen.

Adviseren van het management met inzichtelijke rapportages en concrete suggesties ter verbetering van de werkomgeving.

Opvangen, adviseren en begeleiden

Werknemers die grensoverschrijdend gedrag of integriteitskwesties ervaren, kunnen terecht bij een vertrouwenspersoon voor advies en steun. De vertrouwenspersoon bespreekt de klacht, helpt het probleem in kaart te brengen en zoekt samen naar oplossingen en mogelijke stappen. Gedurende het hele proces biedt de vertrouwenspersoon begeleiding en houdt na afloop een nazorggesprek. Alles blijft vertrouwelijk, behalve bij strafbare feiten waarbij de vertrouwenspersoon in gewetensnood komt.

Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie

Een vertrouwenspersoon helpt u met de volgende zaken:

Voorlichting aan medewerkers, management en bestuur over de preventie van ongewenst grensoverschrijdend gedrag en integriteitskwesties.

Bevorderen van goed, open en integer gedrag in de organisatie.

Overleg en afstemming met samenwerkingspartners als de Arbodienst, bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk en medezeggenschapsorganen.

Bijdragen aan bewustwordingssessies die vanuit het management worden ingezet om de medewerkers bewust te maken van de gewenste omgangsvormen in de organisatie, alsmede open en integer gedrag, en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Adviseren van bestuur en management

Het jaarverslag van de vertrouwenspersoon brengt trends en signalen in kaart over het soort meldingen, de frequentie en de thema’s die in de organisatie merkbaar zijn. Tijdens het jaarlijkse gesprek met de directie van de organisatie bespreekt de vertrouwenspersoon de uitkomsten van het jaarverslag.

De vertrouwenspersoon is alert op signalen over de sociale veiligheid in de organisatie, en adviseert het management – gevraagd en ongevraagd – en altijd in geanonimiseerde vorm over sfeer, werkklimaat, (on)gewenste omgangsvormen, niet open en niet integer gedrag als meldingen daartoe aanleiding geven.

De vertrouwenspersoon reikt, waar mogelijk, concrete suggesties ter verbetering aan of denkt daarover mee.

Onze Aanpak bij De Hop

Bij De Hop hanteren we een gestructureerde aanpak die gericht is op het bevorderen van een veilige en respectvolle werkomgeving. Wij richten ons op het ondersteunen van zowel medewerkers als management door middel van deskundige begeleiding en praktische adviezen. Hieronder lichten we de belangrijkste elementen van onze werkwijze toe:

Eerste Gesprekken

In een vrijblijvend gesprek verkennen we de unieke uitdagingen van jouw organisatie. Dit helpt ons om inzicht te krijgen in de specifieke behoeften en verwachtingen.

Persoonlijke Begeleiding

Onze vertrouwenspersoon biedt ondersteuning aan medewerkers die grensoverschrijdend gedrag ervaren, waarbij we onder andere:

  • Persoonlijk advies en opvang.
  • De situatie in kaart brengen en samen naar oplossingen zoeken.
  • Nazorggesprekken om de voortgang te waarborgen.
Informatie en Bewustwording

Wij organiseren voorlichtingssessies om medewerkers en management te informeren over ongewenst gedrag en integriteit. Dit bevordert een cultuur van openheid en respect binnen de organisatie.

Analyseren en Rapporteren

Wij verzorgen gedetailleerde rapportages die inzicht geven in de sociale veiligheid binnen de organisatie. Deze rapportages worden gebruikt om verbeterpunten aan te dragen en de werkomgeving te optimaliseren.

Continue Verbetering

Onze aanpak omvat regelmatige evaluaties en feedbacksessies met zowel medewerkers als het management, zodat we onze dienstverlening kunnen afstemmen op de dynamische behoeften van de organisatie.